Jak zamieniać oleje w recepturze emulsyjnej 0

Temat na pierwszy rzut oka dosyć prosty, bo przecież czym jest zwykła wymiana jednego oleju czy masła na inny w recepturze emulsyjnej? Trochę dziwi jednak fakt, że bazując na czyjejś recepturze o konkretnym składzie, działaniu, konsystencji oraz pH nie staramy się zachować tych samych autorskich założeń. Powiem Wam szczerze, że zdecydowanie łatwiej jest ułożyć własną recepturę, aniżeli zachować wszystkie parametry kremu ukręconego na totalnie innej fazie olejowej. Ale jeżeli już chcemy to robić, to musimy podejść do tematu porządnie – tak jak wszyscy ładnie i zgrabnie podmieniają oleje w kalkulatorze mydlanym (bo przecież one mają ogromny wpływ na parametry mydła), tak i tutaj korzystamy z kalkulatora, a raczej jego wewnętrznej zawartości, czyli tabel kwasowych poszczególnych olejów.

czytaj całość »
Emulgacja – czyli po co mieszać emulsję 2

Ubijanie, mieszanie, wzburzanie, szejkowanie, ogólnie wszystkie te procesy możemy nazwać emulgowaniem. Dokładnie tak. Proces emulgacji polega na dostarczeniu dużej ilości energii, zwykle w postaci pracy mechanicznej, do naszego układu emulsyjnego, czyli surowców, z których uczynimy nasz krem, balsam czy inną emulsję.

czytaj całość »
pH - nie takie straszne 1

Parametr pH. Owiany tajemniczością, winowajca srogich rozwarstwień oraz wichrzyciel snów o pięknym, jedwabnym kremie. Większość z nas zapewne zdaje sobie sprawę, że istnieje coś takiego jak pH roztworu i jest ono ważne dla utrzymania stabilności naszej emulsji. Dla niektórych mottem życiowym mogło by być „chociaż spróbuje je uregulować”, co nie jest błędem, chwali się to nawet, ale może lepiej wiedzieć po co w ogóle to robimy? Czy wiemy jak zrobić to porządnie? Czy wiemy, po co, tak naprawdę, regulujemy pH prócz wpasowania się w widełki pH emulgatorów? Dzisiaj postaram się uwidocznić i odczarować trochę ten plastyczny temat.

czytaj całość »
Recepturowanie od podstaw czyli emulgatory, promotory i inne potwory 2

W Internecie znaleźć możemy już pełno publikacji oraz wpisów dotyczących tematyki okołoemulsyjnej. Wyjaśniają czym jest sławetne HLB, przypominają o regulacji pH fazy wodnej dodawanej do emulsji, dodatkowo przestrzegają przed wpływem temperatury na emulgator. No dobrze, a gdyby to wszystko połączyć, a nawet wręcz zmiksować? Co byśmy wtedy otrzymali? GOTOWĄ RECEPTURĘ. Wyciągnięcie kwintesencji, zarówno dla tych zaawansowanych, jak i tych początkujących.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl